Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ «ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» (CICI)

2ο Ελληνογερμανικό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας

Έργο «Προϋποθέσεις για θεσμική και πολιτισμική καινοτομία σε Γερμανικές και Ελληνικές πόλεις» (Ακρωνύμιο: CICI - κωδικός έργου: Τ2ΔΓΕ-0584)

Το έργο είχε ως βασικό στόχο να αναδείξει πώς η καινοτομία μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της επικοινωνιακής αλληλεπίδρασης που οδηγεί σε κινητοποίηση δράσεων και επηρεάζει τις πρακτικές στην τοπική διοίκηση και την τοπική πολιτική  κοινωνία.

Μια σημαντική πρόκληση αποτελούσε ο εντοπισμός των επικοινωνιακών μηχανισμών και της κατάλληλης δοσολογίας τους για τη συγκρότηση ενός κυρίαρχου τοπικού αφηγήματος για την πόλη και το δυναμικό που διαθέτει για την προώθηση και εμπέδωση της καινοτομίας.

Οι ερευνητές στην Ελλάδα και τη Γερμανία, δύο χώρες με πολύ διαφορετικές συνθήκες, αξιοποίησαν τα παραδείγματα 10 καινοτόμων πόλεων (5 σε κάθε χώρα), για την πραγματοποίηση εμπειρικής έρευνας για την επικοινωνιακή διάδραση που οδήγησε στη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης ως προς τους περιορισμούς και τις δυνατότητες αλλαγών.

Οι δύο ομάδες συνέλεξαν 2.889 τεκμήρια (πρακτικά δημοτικών συμβουλίων, ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, κείμενα πολιτικής, μελέτες και σχέδια κ.ά.) και πραγματοποίησαν 173 δομημένες προφορικές συνεντεύξεις με τοπικούς δρώντες.

Όλα τα σχετικά κείμενα αναλύθηκαν με το λογισμικό  MAXQDA και με συγκεκριμένη μεθοδολογία που ανέπτυξαν από κοινού οι δύο ερευνητικές ομάδες που συναντήθηκαν σε ολομέλεια κατ’ επανάληψη δια ζώσης και διαδικτυακά (εξαιτίας της πανδημίας).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην μεγάλη τελική εκδήλωση στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021 με τη συμμετοχή, επιστημόνων, αιρετών της αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών, εκπροσώπων υπουργείων και διπλωματικών αποστολών.

H έρευνα, η μεθοδολογία και τα πορίσματά της αξιοποιήθηκαν και για την πραγματοποίηση διεθνούς σεμιναρίου/σχολείου υποψήφιων διδακτόρων (από 9 χώρες) στα Χανιά.

Πρόγραμμα Θερινού Σεμιναρίου / Σχολείου Υποψηφίων Διδακτόρων

Στα αποτελέσματα του έργου CICI συμπεριλαμβάνεται:

Το έργο εντοπίζει καλές πρακτικές με θεσμικές και πολιτισμικές καινοτομίες σε πόλεις και αναλύει με βάση συγκεκριμένο θεωρητικό πλαίσιο και συγκεκριμένη μεθοδολογία (λογισμικό MAXQDA) τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς που αξιοποιήθηκαν από τις καινοτόμες πολιτικές για τη δημιουργίας μιας κοινής αντίληψης και ενός νέου/κοινού αφηγήματος για την πόλη, έτσι ώστε να διευκολυνθεί και να σταθεροποιηθεί η εισαγωγή και λειτουργία θεσμικών και πολιτισμικών καινοτομιών με συμπεριληπτική κινητοποίηση των τοπικών δρώντων και σημαντική προστιθέμενη αξία για την πόλη.

Οι εν λόγω καινοτομίες, οι καλές πρακτικές καθώς οι μέθοδοι που τις διευκόλυναν βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση και τις λειτουργίες των πόλεων που μελετήθηκαν (στην Ελλάδα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, Καλαμάτα, Χανιά) έτσι ώστε όχι μόνο να διατηρούνται στις εν λόγω πόλεις αλλά και να λειτουργούν ως παραδείγματα για άλλες πόλεις που αποφασίζουν να εισαγάγουν τέτοιου τύπου καινοτομίες)