Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ιωάννης Υφαντόπουλος

Ο Ακαδημαϊκός Συντονιστής του University of Athens MBA στην ειδίκευση "Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας" Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Υφαντόπουλος και ο Καθηγητής Βασίλειος Κατσίκης διακρίθηκαν για το έργο και την επίδρασή τους στον τομέα τους από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και την Elsevier.

Η διάκριση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τους ίδιους, όσο και το University of Athens MBA αφού οι δύο καθηγητές ανήκουν στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως. Με την ίδια διάκριση τιμήθηκαν και πέρσι διπλασιάζοντας έτσι την επιτυχία τους.

Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν στη λεγόμενη Stanford’s “World’Top 2% Scientists List”  βασίζονται σε ανάλυση του αντίκτυπου των παραπομπών σε πολλαπλά επιστημονικά πεδία και υποπεδία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων Scopus. Τα κριτήρια επιλογής για τη λίστα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βαθμολογία C, μια σύνθετη βαθμολογία που βασίζεται σε παράγοντες όπως ο συνολικός αριθμός αναφορών, ο δείκτης h και ο αριθμός των αναφορών με και χωρίς αυτο-αναφορές.  

Στη λίστα Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List” περιλαμβάνονται 1019 Έλληνες καθηγητές/ερευνητές και Ελληνίδες καθηγήτριες/ερευνήτριες από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, με τους 181 να είναι μέλη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Τμήμα εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στον Ομότιμο Καθηγητή κ. Ιωάννη Υφαντόπουλο για την διάκρισή του ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως.

    Εκάβη Αθανασοπούλου

    Στις 24 και 30 Μαϊου 2024, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ‘Virtual Instruction-Led Trainings for Students’ του Κέντρου Ερευνών Διεθνών Σχέσεων (MURCIR) του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, η Εκάβη Αθανασοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια διεθνών σχέσεων του ΠΕΔΔ και η Zuhal Mert-Uzuner, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος ‘ελληνοτουρκικές σχέσεις’ που προσφέρεται και από τα δύο Τμήματα, έδωσαν από μία διάλεξη με θέμα ‘Revisiting the Greek-Turkish Rapprochement, 1999-2004’.

    Νικόλαος - Κομνηνός Χλέπας

    Η Ομαδα Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων (GIE) για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΧΤΑ,1985)  στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει 46 τακτικά μέλη και 70 αναπληρωματικά μέλη. Η βασική θεσμική αποστολή της GIE είναι να παρακολουθεί την εφαρμογή του ΕΧΤΑ (δειθνής συνθήκη) , να αξιολογεί την τοπική δημοκρατία και τις τοπικές εκλογές σε 46 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μετά τις σχετικές αποφάσεις από τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέκγιαβικ (Ισλανδία, ΜάΪος 2023), η Ομάδα (GIE) θα αναλάβει και πρόσθετα καθήκοντα ως προς την κλιματική αλλαγή καθώς και ως προς τη στενότερη παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο των αποστολών αξιολόγησης (monitoring missions) που πραγματοποιεί σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, o Καθηγητής του ΠΕΔΔ Ν.-Κ. Χλέπας εξελέγη ως  Αντιπρόεδρος της Ομάδας με τις περισσότερους ψήφους ανάμεσα στους 4 υποψήφιους για τις δύο θέσεις Αντιπροέδρων. Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας σε αυτή τη θέση από την κύρωση του ΕΧΤΑ  από την Ελλάδα (1989).