Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αντικείμενο του μαθήματος είναι εφ’ ενός η διεξοδική μελέτη των σημαντικότερων θεωρητικών προσεγγίσεων της επιστήμης των διεθνών σχέσεων και εφ’ ετέρου η εις βάθος εξέταση βασικών εννοιών και όρων που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις όπως και της εξέλιξης τους έναντι ενός συνεχώς και δυναμικά εξελισσόμενου διεθνούς περιβάλλοντος.

Το μάθημα αποσκοπεί:

  1. Στην εμβαθύνση και εμπλουτισμό των γνώσεων που οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες έχουν αποκτήσει σε προηγούμενα εξάμηνα.
  2. Στην ανάπτυξη της ικανότητας των φοιτητών/τριών να συνδέουν θεωρητικές προσεγγίσεις και έννοιες των διεθνών σχέσεων με την εμπειρική πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής.
  3. Στην ανάπτυξη της ικανότητας των φοιτητών/τριών να χρησιμοποιούν έννοιες και όρους των διεθνών σχέσεων όταν συζητούν και αναλύουν θέματα της διεθνούς πολιτικής.

Περιεχόμενο 

Το μάθημα είναι σχεδιασμένο υπό τη μορφή δύο μεγάλων ενοτήτων.

Α' ενότητα: Θεωρία και μεθοδολογία των διεθνών σχέσεων (Π. Τσάκωνας)

Οι διαλέξεις αφορούν στη συζήτηση των διαφόρων εκφάνσεων των σημαντικότερων θεωρητικών προσεγγίσεων της επιστήμης των διεθνών σχέσεων, δηλαδή του Ρεαλισμού, του Φιλελευθερισμού και της «Διεθνούς Κοινωνίας» καθώς και ειδικότερων θεωρητικών προβληματισμών της «Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας». Συζητείται επίσης διεξοδικά η νεώτερη --αλλά διαρκώς ενισχυόμενη-- θεωρητική προσέγγιση του «Κοινωνικού Κονστρουκτιβισμού». Μέρος του μαθήματος αφιερώνεται στην εξέλιξη της σημαντικότερης μεθοδολογικής συζήτησης/αντιπαράθεσης στην επιστήμη των διεθνών σχέσεων («Παραδοσιακοί»/«Συμπεριφοριστές») καθώς και σε ειδικότερα ζητήματα μεθοδολογίας της επιστήμης των διεθνών σχέσεων. Συστατικό μέρος του μαθήματος και της εξοικείωσης των συμμετεχόντων με τα βασικά θεωρητικά εργαλεία ανάλυσης των διεθνών σχέσεων είναι η σύνδεση και ο έλεγχος της επεξηγηματικής ικανότητας των διαφόρων θεωρητικών «Παραδειγμάτων» σε σχέση με φαινόμενα της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας.

Β' ενότητα: Βασικές έννοιες και όροι διεθνών σχέσεων (Ε. Αθανασοπούλου)

Οι διδακτικές ώρες του μαθήματος συγκροτούνται γύρω από τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  1. Η εξέλιξη του διακρατικού συστήματος/από την ευρωπαϊκή στη διεθνή τάξη/παγκόσμια διακυβέρνηση 
  2. Αυτοκρατορίες/έθνικισμός/έθνη-κράτη/παγκοσμιοποίηση.
  3. Kυριαρχία.
  4. Ο πόλεμος και τα αίτιά του..
  5. Aσφάλεια.
  6. Τρομοκρατία.
  7. Κουλτούρα, ταυτότητα και διεθνείς σχέσεις.

Η Β' ενότητα διδάσκεται υπό τη μορφή συνδυασμού διάλεξης/σεμιναρίου και απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών μέσα από γραπτές ασκήσεις οι οποίες συζητιούνται στην τάξη. 

Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα έχουν αποκτήσει:

  1. Σαφή και τεκμηριωμένη γνώση των κυρίαρχων θεωρητικών προσεγγίσεων και «Παραδειγμάτων» της επιστήμης των διεθνών σχέσεων, καθώς και των ειδικότερων εκφάνσεών τους, και σχετική εξοικείωση με νεότερες θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις του κλάδου.
  2. Βαθύτερη κατανόηση κύριων εννοιών, όρων και φαινομένων των διεθνών σχέσεων.
  3. Ικανότητα σύνδεσης της θεωρητικής γνώσης των διεθνών σχέσεων με την εμπειρική μελέτη της διεθνούς πολιτικής.
  4. Ικανότητα χρήσης εξειδικευμένων εννοιών των διεθνών σχέσεων στη γραπτή και προφορική διατύπωση της σκέψης τους.

 

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό υποστήριξης στις σελίδες του ηλεκτρονικού μαθήματος.