Βαθμίδα: Καθηγήτρια
Τομέας: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Γνωστικό αντικείμενο: Διεθνείς Θεσμοί: Νομική και Πολιτική Διάσταση
Τηλέφωνο γραφείου: 210 368 8945
Ηλ. ταχυδρομείο: edoussis[at]pspa.uoa[dot]gr
Διεύθυνση γραφείου: Θεμιστοκλέους 6, 4ος όροφος, γραφείο 25
Ώρες υποδοχής: βλ. σχετικό πίνακα
Η Εμμανουέλα Δούση σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Πανεπιστήμια Αθηνών και στη Σορβόννη στο Παρίσι. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (δημόσιο διεθνές δίκαιο και δίκαιο περιβάλλοντος) και διδακτορικού στο διεθνές δίκαιο. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια της Γαλλίας και έχει διατελέσει επισκέπτρια ερευνήτρια στο European University Institute και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το 2022 ήταν Fulbright Visiting Scholar στο UC Berkeley στις ΗΠΑ.
Έχει συντονίσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα Jean Monnet module on Moving the EU forward (2015-2018), Jean Monnet Module on European Climate Diplomacy (2019-2022) και συντονίζει τη συμμετοχή του ΕΛΙΑΜΕΠ στο πρόγραμμα Horizon-ARSINOE (2021-2025).
Είναι τακτικό μέλος της διεθνούς Επιτροπής της International Law Association για το ρόλο του διεθνούς δικαίου στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πορών, της διεθνούς επιτροπής IUCN World Commission on Environmental Law, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του UN Centre for Mediterranean Integration και του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ. Είναι διευθύντρια της έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία και του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής. Είναι επίσης μέλος του ΔΣ του ελληνικού κλάδου της International Law Association.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους διεθνείς θεσμούς και το ρόλο τους στις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, στη διεθνή και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την επίλυση διαφορών, στη διεθνή και ευρωπαϊκή κλιματική διπλωματία. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε περιοδικά με κριτές και συλλογικούς τόμους και έχει συγγράψει μόνη της ή σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς δέκα βιβλία. Στο πιο πρόσφατο βιβλίο της εξετάζει το ρόλο του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς διπλωματίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.