Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το μάθημα αυτό στοχεύει στη διερεύνηση του ρόλου των πολιτισμικών παραμέτρων της πολιτικής διαδικασίας. Εξετάζεται η πολιτική κοινωνικοποίηση ως διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικών στάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφοράς, και ως συνιστώσα αναπαραγωγής αλλά και μετεξέλιξης της πολιτικής κουλτούρας μιας κοινωνίας. H προβληματική επικεντρώνεται στην ελληνική κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα, στους ιστορικούς παράγοντες που επέδρασαν στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, καθώς και σε σύγχρονες εκφράσεις της.

Περιεχόμενο μαθήματος

Στο πρώτο μέρος προτείνεται ένα θεωρητικό πλαίσιο ανάλυσης με κριτική παρουσίαση της κλασικής βιβλιογραφίας για τις δύο έννοιες που συνθέτουν το βασικό αντικείμενο του μαθήματος, καθώς και για άλλα εννοιολογικά εργαλεία που είναι απαραίτητα, όπως είναι η πολιτική γενιά, οι φορείς κοινωνικοποίησης, τα υλιστικά/μετά-υλιστικά πρότυπα, οι πολιτικές υποκουλτούρες, τα στερεότυπα, εθνικός χαρακτήρας κ.ά. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται μια προβληματική για την ελληνική πολιτική κουλτούρα και το ιστορικό της διαμόρφωσης του πολυποίκιλου χαρακτήρα της, με κατάληξη στη Μεταπολίτευση και έμφαση στις συνθήκες της κρίσης. Η συζήτηση επικεντρώνεται τόσο στις «σταθερές», όσο και σε επίκαιρες εκφράσεις της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, όπως είναι ο κυνισμός, η πολιτική αδιαφορία, η απόρριψη και η ξενοφοβία, καθώς και στις κοινωνικές παραμέτρους που συσχετίζονται θετικά με αυτές. Το τρίτο μέρος αναφέρεται σε όψεις της πολιτικής κοινωνικοποίησης καθώς και στην εξέλιξη της πολιτικής φυσιογνωμίας των νέων στην Eλλάδα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, με αναφορές στις ευρύτερες τάσεις εξέλιξης στα αξιακά συστήματα των νέων στην Ευρώπη. Με τη βοήθεια εμπειρικών δεδομένων, διερευνάται η μεταβολή πολιτικών στάσεων και αντιλήψεων, με στόχο την ανάπτυξη προβληματισμού σχετικά με τη σύνδεση της πολιτικής κοινωνικοποίησης της νέας γενιάς με την αναπαραγωγή και τη μετεξέλιξη της (ελληνικής) πολιτικής κουλτούρας.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Οι φοιτητές/-ριες θα πρέπει:

  1. να εξοικειωθούν με έννοιες όπως πολιτική κουλτούρα, πολιτική γενιά, πολιτική κοινωνικοποίηση και να μπορούν να αναλύουν κριτικά τις επιδράσεις του πολιτισμικού περιβάλλοντος στην πολιτική διαδικασία
  2. να γνωρίζουν τη βασική διεθνή βιβλιογραφία για το αντικείμενο του μαθήματος και τη συζήτηση για τις ιστορικές παραμέτρους που καθόρισαν την ελληνική πολιτική κουλτούρα
  3. να αντιμετωπίζουν κριτικά εθνικά στερεότυπα και στερεότυπες αντιλήψεις που σχετίζονται με την πολιτική, προβαίνοντας στη βασική διάκριση μεταξύ εθνικής πολιτικής κουλτούρας και «εθνικού χαρακτήρα»
  4. να ενημερωθούν για διαφορετικές ερμηνείες των αλλαγών που σημειώνονται στο πολιτισμικό πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πολιτικότητα των νέων.

 

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό υποστήριξης στις σελίδες του ηλεκτρονικού μαθήματος.