Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Εκπονούμενη Διδακτορική Διατριβή

«Προγραμματισμός και κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην Δημόσια Διοίκηση ως παράγοντες της αποτελεσματικής λειτουργίας της»

Ημερομηνία έναρξης: 22 Νοεμβρίου 2022

Περίληψη

Σκοπός της διατριβής είναι η διερεύνηση του τρόπου οργάνωσης των διαδικασιών προγραμματισμού και κινητικότητας των ανθρώπινων πόρων, καθώς επίσης της συνεισφοράς τους στην αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης μπορεί να νοηθεί ως παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, γεγονός που οδηγεί στη διασφάλιση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τους συνταγματικούς κανόνες περί της αξιοκρατίας και της ισότητας των ευκαιριών στο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια διοίκηση, η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων που επιχειρείται με τον νόμο 4765/2021 αποσκοπεί στη βελτίωση της αποδοτικότητας του προσωπικού που θα στελεχώσει τις δημόσιες θέσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ετήσιος προγραμματισμός για τους διορισμούς ή τις προσλήψεις του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο τομέα ανήκει στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Εξάλλου, ένα ακόμα σημαντικό «εργαλείο» για τη βελτίωση των προσφερόμενων δημόσιων υπηρεσιών είναι η ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού της Διοίκησης. Την κατανομή αυτή προσπαθεί να ρυθμίσει ο νόμος 4440/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθιερώνοντας το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους, το οποίο φαίνεται να συνιστά σταθμό για την αναδιοργάνωση της ελληνικής Διοίκησης, προβλέποντας νέα διαδικασία για τη μετάταξη ή απόσπασή τους. Ο νομοθέτης, θέλοντας να θέσει τέλος σε ανορθολογικές πρακτικές που ακολουθούνταν μέχρι πρότινος, συγκεντρώνει σε ένα κείμενο τις ρυθμίσεις που αφορούν στη μετακίνηση από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη, έχοντας έναν διττό στόχο, αφενός την ορθολογική διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση των υπαλλήλων, αφετέρου την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας από μέρους τους. Για τη συμμετοχή των δημόσιων φορέων στο εν λόγω Σύστημα χρειάζεται να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: α) η ύπαρξη ψηφιοποιημένων και επικαιροποιημένων οργανισμών των υπηρεσιών, οι οποίοι απαρτίζουν το ενιαίο ψηφιακό Οργανόγραμμα της δημόσιας διοίκησης – για πρώτη φορά δημιουργείται μια τέτοια βάση δεδομένων, που επιτρέπει τη λήψη γνώσης μιας συνολικής εικόνας της διάρθρωσης του δημόσιου τομέα – και β) η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μετάταξη του υπαλλήλου θα διενεργηθεί σε κενή οργανική θέση που προσήκει στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του. Οι πιο πάνω προβλέψεις περιλαμβάνονται στους πυλώνες για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής Διοίκησης με κατεύθυνση την ορθολογικότερη λειτουργία της, μειώνοντας το δημοσιονομικό κόστος και αποφεύγοντας τις κύριες δομικές αδυναμίες και παθογένειες του παρελθόντος.

Έτσι, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής θα εξεταστεί σε ποιον βαθμό οι θεσμικές προϋποθέσεις που έχουν ήδη προσδιοριστεί, τηρούνται σε επίπεδο διοικητικής πρακτικής, ώστε ο προγραμματισμός συνδυαστικά με την κινητικότητα – με την υιοθέτηση διαφανέστερων διαδικασιών – να οδηγήσουν στην ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης και συνεπώς στην αύξηση της αποδοτικότητάς του και εν γένει της αποτελεσματικότητάς της.