Αντικείμενο του μαθήματος είναι εφ’ ενός η διεξοδική μελέτη των σημαντικότερων θεωρητικών προσεγγίσεων της επιστήμης των διεθνών σχέσεων και εφ’ ετέρου η εις βάθος εξέταση βασικών εννοιών και όρων που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις όπως και της εξέλιξης τους έναντι ενός συνεχώς και δυναμικά εξελισσόμενου διεθνούς περιβάλλοντος.
Το μάθημα αποσκοπεί:
Το μάθημα είναι σχεδιασμένο υπό τη μορφή δύο μεγάλων ενοτήτων.
Οι διαλέξεις αφορούν στη συζήτηση των διαφόρων εκφάνσεων των σημαντικότερων θεωρητικών προσεγγίσεων της επιστήμης των διεθνών σχέσεων, δηλαδή του Ρεαλισμού, του Φιλελευθερισμού και της «Διεθνούς Κοινωνίας» καθώς και ειδικότερων θεωρητικών προβληματισμών της «Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας». Συζητείται επίσης διεξοδικά η νεώτερη --αλλά διαρκώς ενισχυόμενη-- θεωρητική προσέγγιση του «Κοινωνικού Κονστρουκτιβισμού». Μέρος του μαθήματος αφιερώνεται στην εξέλιξη της σημαντικότερης μεθοδολογικής συζήτησης/αντιπαράθεσης στην επιστήμη των διεθνών σχέσεων («Παραδοσιακοί»/«Συμπεριφοριστές») καθώς και σε ειδικότερα ζητήματα μεθοδολογίας της επιστήμης των διεθνών σχέσεων. Συστατικό μέρος του μαθήματος και της εξοικείωσης των συμμετεχόντων με τα βασικά θεωρητικά εργαλεία ανάλυσης των διεθνών σχέσεων είναι η σύνδεση και ο έλεγχος της επεξηγηματικής ικανότητας των διαφόρων θεωρητικών «Παραδειγμάτων» σε σχέση με φαινόμενα της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας.
Η Β ενότητα διδάσκεται υπό τη μορφή συνδυασμού διάλεξης/σεμιναρίου και απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών μέσα από γραπτές ασκήσεις οι οποίες συζητιούνται στην τάξη. Οι διαλέξεις/σεμινάρια αφορούν στη συζήτηση της εξέλιξης του βεστφαλικού διακρατικού συστήματος, τη δυναμική και τις αντιφάσεις της παγκοσμιοποίησης, τα χαρακτηριστικά της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη, τη μεταβαλλόμενη έννοια της ασφάλειας και της φύσης του ‘μετα-βεστφαλικού’ πολέμου, την αυξανόμενη σημασία της κουλτούρας και της ταυτότητας στις διεθνείς σχέσεις. Μέρος του μαθήματος αφιερώνεται στη συζήτηση των εξής φαινομένων: εθνικισμός, διεθνής τρομοκρατία, περιβαλλοντολογικά ζητήματα, σύγχρονα μεταναστατευτικά ρεύματα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες θα έχουν αποκτήσει:
Περισσότερες πληροφορίες και υλικό υποστήριξης στις σελίδες του ηλεκτρονικού μαθήματος.