Ημερομηνία έναρξης: 28 Μαΐου 2024
Αντικείμενο της υπό εκπόνηση διατριβής, αποτελεί η μελέτη της συνεργασίας Κρατικών Δρώντων (ΚΔ) και Μη-Κρατικών Δρώντων (ΜΚΔ) (ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων), προκειμένου να προωθήσουν τους στρατηγικούς τους στόχους χρησιμοποιώντας την ισλαμιστική τρομοκρατία ως υβριδικό μέσο.
Η τρομοκρατία μελετάται συστηματικά επί δεκαετίες και η μελέτη των υβριδικών απειλών αναπτύσσεται διαρκώς, εντούτοις η τρομοκρατία και οι υβριδικές απειλές δεν έχουν μελετηθεί συνδυαστικά. Δηλαδή η ισλαμιστική τρομοκρατία δεν έχει εξεταστεί στο πλαίσιο των υβριδικών απειλών.
Στην εκπονούμενη μελέτη, θα καταδειχτεί ότι η επιλογή κακόβουλων κρατικών δρώντων να συνεργαστούν με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, χρησιμοποιώντας την τρομοκρατία ως υβριδικό μέσο, συντελείται συστηματικά, προκειμένου οι ΚΔ να προωθήσουν τους στόχους τους (κατά κύριο λόγο μέσω της υπονόμευσης ή/και της βλάβης των αντιπάλων τους, χωρίς ουσιαστικό καταλογισμό και με τίμημα μικρότερο από το όφελος, ή/και ως δευτερογενές όφελος της υβριδικής τρομοκρατικής δράσης).
Ειδικότερα, θα επιχειρηθεί να απαντηθούν τα ακόλουθα ερευνητικά ερωτήματα:
Για τη διερεύνηση των παραπάνω ερευνητικών ερωτημάτων, θα πραγματοποιηθεί συστηματική μελέτη περιπτώσεων (case studies), στις οποίες τεκμηριώνεται η συνεργασία ΚΔ και ΜΚΔ, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, για τη χρήση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας ως μέσου υβριδικών απειλών, με αποτελέσματα που αξιολογούνται ως επιτυχημένα.
Οι μελέτες περιπτώσεων είναι: Ιράν και Hezbollah, Ιράν και Palestinian Islamic Jihad (PIJ), Ιράν και Hamas, Πακιστάν και Lashkar-e-Taiba (LeT), Πακιστάν και Jaish-eMohammed (JeM)
Μέσα από τη συστηματική μελέτη περιπτώσεων και τη σχετική βιβλιογραφία, θα επιχειρηθεί η συγκρότηση μίας «θεωρίας μεσαίου φάσματος», η οποία θα εξηγεί τις αιτίες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ΚΔ και ΜΚΔ συνεργάζονται, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επίτευξης των στρατηγικών τους στόχων, χρησιμοποιώντας την ισλαμιστική τρομοκρατία ως υβριδικό μέσο.