Ημερομηνία έναρξης: 28 Μαΐου 2024
Σκοπός της συγκεκριμένης διδακτορικής διατριβής είναι η μελέτη της παρασκηνιακής πολιτικής των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και της επίδρασής τους στην ευρωπαϊκή πολιτική. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος συνδέεται άμεσα με τον λεγόμενο “ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ”, όπου το ψηφιακό κεφάλαιο τείνει μέσω μονοπωλιακών πρακτικών να κατέχει δεσπόζουσα θέση εντός της ΕΕ, ασκώντας πιέσεις στους ενωσιακούς θεσμούς ως προς την ρύθμισή της.
Κύρια υπόθεση εργασίας είναι ότι η αύξηση του άμεσου (direct) λόμπινγκ των εταιρειών τεχνολογίας και ιδίως των Big Tech (Google (Alphabet), Apple, Facebook, Amazon and Microsoft) στην ΕΕ οδηγεί σε διεμβολισμό των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η επιρροή που αυτές ασκούν στο περιεχόμενο των αποφάσεων που λαμβάνονται τόσο σε ζητήματα ψηφιακής αλλά και ευρύτερα οικονομικής πολιτικής. Η διδακτορική εργασία θα μελετήσει πως επηρεάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις πολιτικές αποφάσεις, πως λειτουργούν ώστε να εμπλέκονται στη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης (indirect “agenda setters”) και στην εφαρμογή των πολιτικών, και αν και πως εν τέλει προσαρμόζουν τις τελευταίες στα δικά τους συμφέροντα, με αποτέλεσμα η παραγωγή δικαίου και η χάραξη ψηφιακής και οικονομικής πολιτικής να συμβάλλει στην εξυπηρέτηση μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών συμφερόντων. Μέσα στο γενικότερο προβληματισμό της εργασίας, θα εξεταστεί πως η παρασκηνιακή πολιτική μετατρέπεται σε εργαλείο πολιτικής και το ψηφιακό οικονομικό κεφάλαιο επηρεάζει έως και ελέγχει το πολιτικό.
To κεντρικό ερώτημα, επομένως, που θα μελετηθεί είναι πώς ελέγχεται η δημόσια πολιτική από ισχυρά τεχνολογικά-οικονομικά συμφέροντα και τί πολιτικές παράγονται μέσα από τον διεμβολισμό των ενωσιακών θεσμών από τους ψηφιακούς δρώντες. Θα εξεταστεί, επομένως, η δράση των ψηφιακών δρώντων και ο τρόπος που δικτυώνονται τόσο κατά την εισροή όσο και κατά την εκροή ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ θα διερευνηθεί αν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει εν τέλει τον ρόλο του εγγυητή του δημόσιου συμφέροντος.