Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο του μαθήματος τίθεται η διερεύνηση βασικών ερωτημάτων και ζητημάτων που αφορούν στη συγκριτική ανάλυση των συστημάτων κοινωνικής πολιτικής και των μεταβολών τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί έμφαση: πρώτον, στην κατανόηση βασικών εννοιών και μεθοδολογικών ζητημάτων που άπτονται της συγκριτικής κοινωνικής πολιτικής, ως υποπεδίου της κοινωνικής πολιτικής· δεύτερον, στην περιγραφή της ιστορικής εξέλιξης του εν λόγω υποπεδίου· τρίτον, στην εμβάθυνση σε επιλεγμένες θεωρητικές προσεγγίσεις που αφορούν στη διαμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους· τέταρτον, στην παρουσίαση καθιερωμένων και αναδυόμενων μοντέλων κρατών πρόνοιας· πέμπτον, στην παρουσίαση παραδειγμάτων συγκριτικής ανάλυσης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής· και, έκτον, στην επισκόπηση του διαλόγου για την κοινωνική μεταρρύθμιση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και των σημαντικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, συμπεριλαμβανομένου του πώς οι προκλήσεις αυτές θέτουν σε δοκιμασία τα όρια των υφιστάμενων θεωριών για το κράτος πρόνοιας.

Βασικοί στόχοι

  1. Εμβάθυνση στις θεμελιώδεις έννοιες και θεωρίες της συγκριτικής κοινωνικής πολιτικής.
  2. Κατανόηση των βασικών παραγόντων που παίζουν ρόλο στη γένεση και την εξελικτική πορεία του κοινωνικού κράτους.
  3. Aνάλυση και σύνθεση διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων για την ερμηνεία της ανάπτυξης κοινωνικών προγραμμάτων και κρατών πρόνοιας.
  4. Κατανόηση της λογικής που διέπει τη συγκριτική ανάλυση κοινωνικών προγραμμάτων, κοινωνικών προβλημάτων και κρατών πρόνοιας.
  5. Εμβάθυνση στα βασικά γνωρίσματα διαφορετικών μοντέλων κοινωνικής πολιτικής και κρατών πρόνοιας.
  6. Κατανόηση του διαλόγου για την κοινωνική μεταρρύθμιση τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και ορισμένων από τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κράτος πρόνοιας, όπως και των επιπτώσεών τους.

Περιεχόμενο μαθήματος 

  1. Εισαγωγή στη Συγκριτική Κοινωνική Πολιτική
  2. Θεωρητικές Προσεγγίσεις στο Κοινωνικό Κράτος
  3. Τυπολογίες Κρατών Πρόνοιας
  4. Παραδείγματα Συγκριτικής Μελέτης στο Πεδίο της Κοινωνικής Πολιτικής
  5. ∆ιάλογος για την Κοινωνική Μεταρρύθμιση & Προκλήσεις για το Σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος

Επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα

  1. Γνώση των βασικών εννοιών του υποπεδίου της συγκριτικής κοινωνικής πολιτικής.
  2. Κατανόηση της μεγάλης επιστημονικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας της συγκριτικής μελέτης των κοινωνικών προγραμμάτων και κρατών πρόνοιας.
  3. Γνώση κυρίαρχων θεωρητικών προσεγγίσεων που αφορούν στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους.
  4. Εις βάθος αντίληψη των βασικών χαρακτηριστικών διαφορετικών κρατών πρόνοιας και διαφορετικών μοντέλων άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
  5. Ικανότητα χρήσης και αξιοποίησης πρωτογενών και δευτερογενών πηγών δεδομένων για τη συγκριτική μελέτη διαφόρων κοινωνικών παροχών, κοινωνικών προγραμμάτων και κρατών πρόνοιας.

Συγγράμματα

  1. Λαλιώτη, Β. (2018), Όψεις Συγκριτικής Κοινωνικής Πολιτικής, Διαθέτης (Εκδότης): ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. [Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 77109733].
  2. Esping-Andersen, G. (2013), Οι Τρεις Κόσμοι του Καπιταλισμού της Ευημερίας, Διαθέτης (Εκδότης): ΜΟΤΙΒΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. [Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 33133639].