Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

ΜΑΡΙΟΣ ΒΩΤΤΗΣ

Εκπονούμενη Διδακτορική Διατριβή

«Ριζοσπαστικοποίηση, Κράτος και βίαιος Εξτρεμισμός: Τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της σύγκρουσης στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης»

Ημερομηνία έναρξης: 20 Δεκεμβρίου 2022

Περίληψη

Η διατριβή θα συνδυάσει προσεγγίσεις από το πεδίο της Πολιτικής Επιστήμης  και της Κοινωνιολογίας για να απαντήσει σε ένα ερώτημα με θεωρητική και πρακτική, σε επίπεδο χάραξης πολιτικής, αξία. Δεχόμενη τις βασικές προσεγγίσεις περί αιτιών και μοντέλων ριζοσπαστικοποίησης, θέτει το ζήτημα του ρόλου που παίζει η  συγκρουσιακή/διαλεκτική σχέση μεταξύ των ήδη ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων και ομάδων και των κρατικών δρώντων στα παραγόμενα επίπεδα βίας, δηλαδή από τη βία χαμηλής έντασης στη βία υψηλής έντασης και εν τέλει την τρομοκρατία. Η έννοια της “πολιτικής κουλτούρας” θα   χρησιμοποιηθεί για να αναδείξει την πολιτισμική φύση της σύγκρουσης  ριζοσπαστικοποιημένων ομάδων/υποκειμένων με τις πολιτικές ελίτ (κυβερνήσεις και φορείς επηρεασμού).

Από τη μια μεριά, ο τρόπος που προσλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν οι πολιτικές ελίτ τη ριζοσπαστικοποίηση και συνακόλουθα το βίαιο εξτρεμισμό βρίσκεται σε αμφίδρομη σχέση με τη δική τους πολιτική κουλτούρα, επηρεάζεται απ’ αυτήν, αλλά παράλληλα τη διαμορφώνει. Από την άλλη, οι ριζοσπαστικοποιημένες ομάδες και τα άτομα, καθοδηγούμενα από τη δικιά τους πολιτική κουλτούρα και τις ειδικότερες εκφράσεις της ως ιδεολογικοπολιτικές τοποθετήσεις, ριζοσπαστικά αιτήματα κ.ο.κ έρχονται σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές ελίτ σε πολιτικό/ συμβολικό επίπεδο.

Ο βίαιος εξτρεμισμός (εκφρασμένος στο συνεχές από τη βία χαμηλής έντασης μέχρι της βία υψηλής έντασης και την τρομοκρατία) μπορεί να νοηθεί ως το αποτέλεσμα της δυναμικής αυτής πολιτισμικής σχέσης/σύγκρουσης  μεταξύ εξτρεμιστικών ομάδων και πολιτικών ελίτ.