Ημερομηνία έναρξης: 22 Ιουνίου 2021
Βασική στόχευση της προτεινόμενης διδακτορικής διατριβής είναι η εξήγηση των αιτίων για την ατελή ανάπτυξη και αξιοποίηση των υπηρεσιών υγείας σε τοπικό επίπεδο, ιδίως από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες – μετανάστες και πρόσφυγες. Για τον σκοπό αυτόν, θα αναλυθεί η οργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα και θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις που χρειάζεται να συντρέχουν για την επίτευξη της απαραίτητης ποιότητας στις σχετικές υπηρεσίες υγείας. Επιδίωξη αποτελεί, από τη μια πλευρά, να καταδειχθεί κατά πόσον είναι προσβάσιμες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους μετανάστες και πρόσφυγες που διαβιούν στη νησιωτική περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Από την άλλη πλευρά, θα αναζητηθεί σε ποιον βαθμό αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να χαρακτηριστούν ποιοτικές – τουλάχιστον, όπως κάτι τέτοιο γίνεται αντιληπτό από τους/ις ενδιαφερομένους/όμενες και τους/ις επαγγελματίες υγείας.
Σε τούτο το πλαίσιο θα διεξαχθεί η αναγκαία έρευνα πεδίου (μέσω συνεντεύξεων) στο νησί της Λέσβου, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα νησιωτικής περιοχής, η οποία την τελευταία πενταετία κλήθηκε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητικά αντικείμενα θα αποτελέσουν τα ακόλουθα:
- Οι παράγοντες που απαιτούνται για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και συμβάλλουν στην ικανοποίηση των χρηστών/ριών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα αποτιμηθούν σύμφωνα και με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων/ουσών στην έρευνα στις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νομού Λέσβου. Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το επίπεδο της ποιότητας καλύπτουν τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Λέσβου και των μεταναστών/προσφύγων;
- Θα αξιολογηθούν, επίσης, οι προτάσεις που διατυπώνονται από τους/ις συμμετέχοντες/ουσες στην έρευνα, προκειμένου να βελτιωθεί ο θεσμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα επιμέρους χωριά της Λέσβου, όπου θα διεξαχθούν οι συνεντεύξεις. Στις εν λόγω προτάσεις θα φανεί κατά πόσον αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.