Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η μελέτη και η έρευνα ειδικών θεμάτων του Ατομικού ή/και του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου και των εργασιακών σχέσεων που προκύπτουν κατά την άσκηση των δικαιωμάτων και την εφαρμογή των υποχρεώσεων, τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, κάτω από τις σύγχρονες εργασιακές συνθήκες των δυτικών κοινωνιών.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023 το μάθημα θα εστιάσει στη μελέτη και την έρευνα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, υπό το πρίσμα της θεωρίας και της εφαρμογής του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου.

Θα αναδειχθεί ο ρόλος των πρωταγωνιστών των συλλογικών εργασιακών σχέσεων, δηλαδή, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, των εργοδοτικών οργανώσεων και του κράτους, στις επί μέρους ενότητες του περιεχομένου του μαθήματος.

Το μάθημα αποσκοπεί

  1. στην ενίσχυση της γνώσης του νομοθετικού πλαισίου αλλά και των διαιτητικών αποφάσεων που προσδιορίζουν το πλαίσιο των συλλογικών εργασιακών σχέσεων,
  2. στην κατανόηση των κανόνων που διέπουν τις παραπάνω σχέσεις,
  3. στη ανάδειξη της ιδέας της συνεργατικότητας μεταξύ των φορέων της διαμόρφωσης των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, με σκοπό την εργασιακή ειρήνη και την ευημερία.

Περιεχόμενο του μαθήματος

  1. Η έννοια της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και της εργοδοτικής οργάνωσης.
  2. Κατηγορίες και είδη συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανώσεων.
  3. Διαδικασίες ίδρυσης και διάλυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακού και μη σωματειακού τύπου.
  4. Όργανα λήψης αποφάσεων.
  5. Συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  6. Διαδικασίες επίλυσης εργασιακών διαφορών.
  7. Απεργία και ανταπεργία.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο κάθε φοιτητής και η κάθε φοιτήτρια που θα έχει επιλέξει το μάθημα, θα είναι σε θέση να:

  1. γνωρίζει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις των φορέων των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας,
  2. γνωρίζει τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανώσεων,
  3. αντιλαμβάνεται και να κατανοεί τα προβλήματα που αναφύονται στις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και τον τρόπο που αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή/και των απεργιών και ανταπεργιών,
  4. ευαισθητοποιηθεί πάνω στη διαμόρφωση σύγχρονου τρόπου της διαδικασίας των συλλογικών διεκδικήσεων, κυρίως μέσα στο πλαίσιο της όλο και αυξανόμενης δημιουργίας ομίλων επιχειρήσεων.