Αρχική Σελίδα (ΕΛΛ) » Ανθρώπινο Δυναμικό » Ομότιμοι Καθηγητές και Αφυπηρετήσαντες Διδάσκοντες » Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς

Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς

Βαθμίδα:
  Ομότιμος Καθηγητής
Τομέας:
  Πολιτικής Επιστήμης
Γνωστικό αντικείμενο:
  Πολιτική Επιστήμη και Πολιτικές Θεωρίες

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ηλ. ταχυδρομείο:
  aidmetax[at]gmail[dot]com

 

Στοιχεία Βιογραφικού

Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο υπηρέτησε ως το 2007. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών (1970 άριστα), Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης (Doctorat d' Etat Mention: "tres bien et eloges"). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Aix-en-Provence II, Aix-Marseille ΙΙΙ, Βενετίας, Βουδαπέστης και στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία). Το 1982 εισηγήθηκε την ίδρυση χωριστού τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελέγη πρώτος Πρόεδρος του νέου τμήματος το 1982 (επανεξελέγη το 1984). Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Μόνιμες Συνδιασκέψεις στη Σιένα και στο Παρίσι. Διευθυντής του "Ευρωπαϊκού Λεξικού Πολιτικής Επικοινωνίας" και της σειράς "Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επικοινωνίας" των εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλας. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής Επικοινωνίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ρ.Τ., της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (δύο φορές) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφόρησης της UNESCO. Τακτικός επιφυλλιδογράφος της εφημερίδας Το Βήμα (1977-1988), συνεργάτης της εφημερίδας Η Καθημερινή (1996-1998), και από το 2000 υπεύθυνος της στήλης "Επί του θέματος" στην εφημερίδα Ο Κόσμος του Επενδυτή. Για την εργασία του στην "ανάλυση συστημάτων" τιμήθηκε με το Βραβείο της Νομικής Σχολής του Aix-en-Provence και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Προβηγκίας.

Από τα τελευταία δημοσιεύματα

  • Από τη "ζωγραφική της ιστορίας". Αναπαράσταση και παράταση μιας προκοινοβουλευτικής στιγμής, Αντ. Ν. Σάκκουλας, 1999.
  • Προεισαγωγικά για τον πολιτικό λόγο. Δεκατέσσερα μαθήματα για το στυλ. (3η έκδοση αναθεωρημένη), Αντ. Ν. Σάκκουλας, (2002).
  • Η υφαρπαγή των μορφών. Από την πολιτική ομιλία του κλασικισμού, Καστανιώτης, (2003).
  • Συναντήθηκαν κατ' ουσίαν. Μια κριτική του πολιτισμού σε εξωτικό λόγο, Καστανιώτης, (2003).
  • Πραγματισμός και Ρομαντισμός στον πολιτικό λόγο του Ανδρέα Λασκαράτου. Ποταμός, (2003).
  • Επτάνησος Πολιτεία, 1803. Υφολογικά ευρήματα και προκείμενα αξιώματα στο Προοίμιο του Συντάγματος του πρώτου ελληνικού κράτους. (2η έκδοση), Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλας, (2005).
  • Τέχνη και Εξουσία. "Das Unbehagen in der Kultur" ?, Αντ. Ν. Σάκκουλας, (2005).
  • Η Ρητορική των Ερειπίων, Καστανιώτης, (2005).