Αρχική Σελίδα (ΕΛΛ) » Ανθρώπινο Δυναμικό » Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό » Τομέας Πολιτικής Επιστήμης » Νικόλαος Κουτσιαράς

Νικόλαος Κουτσιαράς

Βαθμίδα:
  Αναπληρωτής Καθηγητής
Τομέας:
  Πολιτικής Επιστήμης
Γνωστικό αντικείμενο:
  Πολιτική Οικονομία - Ευρωπαϊκές Δημόσιες Πολιτικές

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο γραφείου:
  210 368 8953
Ηλ. ταχυδρομείο:
  nkoutsiar[at]pspa.uoa[dot]gr
Διεύθυνση γραφείου:
  Θεμιστοκλέους 6, 3ος όροφος, γραφείο 23
Ώρες υποδοχής:
  Δευτέρα 16:30-18:30

 

Στοιχεία Βιογραφικού

Ο Νίκος Κουτσιαράς είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και σπούδασε (1976-1981) οικονομικές επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). Παρακολούθησε (1981-1982) το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην αγροτική οικονομική του Wye College/ University of London, αποκτώντας τον τίτλο σπουδών Master of Science. To 2002 έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τον βαθμό άριστα.

Έχει εργασθεί στην Εμπορική Τράπεζα ως αναλυτής συστημάτων (1983-1984 και 1988-1992), στο Υπουργείο Γεωργίας ως ειδικός σύμβουλος (1985-1987) και στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών ως ερευνητής (1992-1993). Διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2000-2001) και εθνικός εκπρόσωπος της χώρας στην Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας και στην Επιτροπή Απασχόλησης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, στην διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2003 ήταν διευθυντής και επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του επίσημου δικτυακού τόπου της τέταρτης ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην διάρκεια της περιόδου 1994-2002 ήταν εξωτερικός συνεργάτης, με διδακτικά καθήκοντα, του μεταπτυχιακού προγράμματος στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και, ακολούθως (2003-2004), εργάσθηκε ως εντεταλμένος διδασκαλίας (Π.Δ. 407/80) στο ίδιο Τμήμα, όπου εξελέγη, το 2006, λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο τις δημόσιες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Από τον Απρίλιο του 2013 ως τον Νοέμβριο του 2018 ήταν επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Από το 2012 διδάσκει, κατόπιν προσκλήσεως, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης διδάσκει τα μαθήματα Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική, Ευρωπαϊκή Οικονομία και Αναδιανεμητικές Πολιτικές στην Ευρώπη, ενώ στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές του ίδιου Τμήματος έχει διδάξει τα μαθήματα Πολιτική Οικονομία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (συνδιδασκαλία με τον καθηγητή Λουκά Τσούκαλη) και Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στο δε πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία του Τμήματος διδάσκει το μάθημα Πολιτική Οικονομία του Καπιταλισμού τον 21ο αιώνα. Έχει, επίσης, διδάξει τα μαθήματα Το Πολιτικό Σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πολιτική Οικονομία της Δημόσιας Πολιτικής και Εισαγωγή στην Μεθοδολογία.

Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες, δύο βιβλία/θεματικές συλλογές εκτενών κειμένων του, ένα βιβλίο βασισμένο στις διαλέξεις του στο μάθημα Οικονομική και Νομισματική Ένωση (στα αγγλικά), ένα οικονομικό κόμικ, άρθρα στα περιοδικά Journal of Common Market Studies, Studia Europaea, Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη, Επιθεώρηση Αγροτικών Μελετών, Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική, καθώς και κείμενα/ συνεισφορές σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους. Από το 2013 έως το 2015 ήταν επιμελητής έκδοσης του περιοδικού Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης (σε συνεργασία με τον καθηγητή Γρηγόρη Μολύβα). Τέλος, έχει δημιουργήσει και διευθύνει την ακαδημαϊκή ιστοσελίδα http://www.poleconomix.gr.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

  • Δεδομένα και ιδέες για τον παγκόσμιο καπιταλισμό, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 2018.
  • Τα οικονομικά του έρωτος, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 2017.
  • Enter Crisis: Μια οικονογραφημένη ιστορία, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 2016, (σε συνεργασία με Κυριάκο Φιλίνη).
  • “Η ΕΚΤ για την Ελλάδα: Πότε ανεξάρτητη και πότε συντηρητική;”, Ερευνητικό Κείμενο Νο 20, Παρατηρητήριο για την Κρίση/ ΕΛΙΑΜΕΠ, Μάρτιος 2016, (σε συνεργασία με Ζήση Μανούζα).
  • “Τα όρια της (αυτο-)κριτικής στην οικονομική θεωρία και το αίτημα της διανοητικής εντιμότητας στην οικονομική έρευνα και την διδασκαλία”, Ερευνητικό Κείμενο Νο 15, Παρατηρητήριο για την Κρίση/ ΕΛΙΑΜΕΠ, Δεκέμβριος 2014.
  • Οι καιροί αλλάζουν - εμείς; Κείμενα για την Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία πριν και μετά την κρίση, εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 2013.