Αρχική Σελίδα (ΕΛΛ) » Ανθρώπινο Δυναμικό » Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό » Τομέας Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας » Νάσια Γιακωβάκη

Νάσια Γιακωβάκη

Βαθμίδα:
  Επίκουρη Καθηγήτρια
Τομέας:
  Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας
Γνωστικό αντικείμενο:
  Νεώτερη και Σύγχρονη Κοινωνική και Πολιτική Ιστορία

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο γραφείου:
  210 368 8973
Ηλ. ταχυδρομείο:
  nassiayakovaki[at]hotmail[dot]com
Διεύθυνση γραφείου:
  Θεμιστοκλέους 6, 2ος όροφος, γραφείο 9
Ώρες υποδοχής:
   

 

Στοιχεία Βιογραφικού

Η Νάσια Γιακωβάκη σπούδασε στις Φιλοσοφικές Σχολές της Αθήνας και των Ιωαννίνων και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Essex και στο Α.Π.Θ., όπου και υποστήριξε τη διατριβή της στην Νεότερη Ιστορία το 2001, με βαθμό άριστα.

Έχει εργαστεί ως φιλόλογος-ιστορικός στη Μέση Εκπαίδευση (1987-1991, 1994-2001) στην Εύβοια και στην Αθήνα, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (1991-1994) στην Κεντρική Υπηρεσία στην Αθήνα σε θέση αρχειονόμου με αντικείμενο ευθύνης τα δημοτικά αρχεία και ως συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης Μεσαιωνικού Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών (2002-2004).

Από το 2001 και έως το 2009 δίδαξε με ανάθεση διδασκαλίας στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας μαθήματα κορμού και ειδικά σεμινάρια στο αντικείμενο νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία, όπως και για τρία εξάμηνα στο Παν/μιο Πελοποννήσου.

Το 2009 εκλέχτηκε επίκουρη καθηγήτρια στη Νεότερη και Σύγχρονη Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Παν/μιου Αθηνών όπου και διορίστηκε το 2011. Από το εαρινό εξάμηνο του 2010 έως και σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος (Master’s) Southeast European Studies το αντικείμενο «Modern and Contemporary History of South Eastern Europe», και από το 2011 τα μαθήματα κορμού στο αντικείμενο νεότερη και σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, όπως και σεμινάρια ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας στο Π.Μ.Σ. «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζονται στην ιστορική διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αυτοσυνειδησίας και στην πρόσληψη της ελληνικής αρχαιότητας στους νεότερους χρόνους, όπως και στη μελέτη της δημόσιας σφαίρας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Συμμετέχει σταθερά σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα (τρέχον: «Ιστορία της ελληνικής καινοτομίας, ΙΤΕ/ Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ρέθυμνο) και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά. Το βιβλίο της "Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Μια καμπή στην ευρωπαϊκή αυτοσυνείδηση, 17ος 18ος αιώνας" εκδόθηκε από τις εκδόσεις της Εστίας το 2006 και μεταφράστηκε στα κινεζικά: Γκουαντζού [Καντώνα] 2012.

Επιλογή πρόσφατων δημοσιεύσεων

  • «Ο Λόγιος Ερμής ως τόπος διαμόρφωσης του ελληνικού κοινού»,  στο Λόγος και Χρόνος στη Νεοελληνική Γραμματεία (18ος - 19ος αιώνας) Πρακτικά Συνεδρίου προς τιμήν του Αλέξη Πολίτη, Ηράκλειο 2015, σ. 207-238.
  • «The Philiki Etaireia revisited . In search of contexts, national and international», The Historical Review / La Revue Historique, Section of Neohellenic Research / Institute of Historical Research, Volume XI (2014), pp. 171-187.
  • «Οι μεταμορφώσεις του Παπατρέχα και η διαμόρφωση της ελληνικής κοινής γνώμης στη δεκαετία του 1810»,  στο Νεοελληνική λογοτεχνία και κριτική από τον Διαφωτισμό έως σήμερα, Πρακτικά ΙΓ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης. Μνήμη Παναγιώτη Μουλλά, Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών, Τμήμα Φιλολογίας Α.Π.Θ., Αθήνα: Σαββάλας 2013, σ. 163-176.
  • «Adamantios Korais' The Greek Library (1805-1827): An Ingenious Publisher and the Making of a Nation» in John Spiers (ed), The Culture of the Publisher's Series, 1700-2000, vol. 2: Nationalisms and the National canon, London: Palgrave/ Mcmillan 2011.
  • «Δημήτριος Βικέλας, ένας Ερμουπολίτης; Σκέψεις για την πρώτη γενιά Ελλήνων πολιτών», στο Χρ. Αγριαντώνη, Δ. Δημητρόπουλος (επιμ.), Σύρος και Ερμουπόλη. Συμβολές στην ιστορία του νησιού 15ος-20ός αι., ΙΝΕ/ΕΙΕ: Αθήνα 2008.
  • «"Ancient and Modern Greeks" in the Late 18th Century: A Comparative Approach from a European Perspective"», in Ausdrucksformen und Internationalen Philhellenismus vom 17.-19. Jahrhundert, in the series Philhellenische Studien, vol. 13, Frankfurt/ NewYork: Peter Lang Verlag 2007.
  • «Ένας νέος ρόλος για την επιστολογραφία. Η συμβολή της στη διαμόρφωση της νεοελληνικής δημόσιας σφαίρας στις αρχές του 19ου αιώνα», Μεσαιωνικά και Νέα Ελληνικά 8 (2006).