Αρχική Σελίδα (ΕΛΛ) » Ανθρώπινο Δυναμικό » Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό » Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών » Ναπολέων Μαραβέγιας

Ναπολέων Μαραβέγιας

Βαθμίδα:
  Καθηγητής
Τομέας:
  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Γνωστικό αντικείμενο:
  Μακροοικονομική Ανάλυση, Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο γραφείου:
  210 368 8909
Ηλ. ταχυδρομείο:
  nmarav[at]pspa.uoa[dot]gr
Διεύθυνση γραφείου:
  Θεμιστοκλέους 6, 4ος όροφος, γραφείο 34
Ώρες υποδοχής:
   

 

Στοιχεία Βιογραφικού

Ο Ναπολέων Μαραβέγιας γεννήθηκε το 1955. Πήρε Πτυχίο από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Grenoble, απ' όπου απέκτησε D.E.A. και Doctorat d' Etat (1983) με Άριστα και με υποτροφίες της Αγροτικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης. Δίδαξε επίσης δύο χρόνια στο ίδιο Πανεπιστήμιο (1982-83). Από το 2000 είναι Καθηγητής της «Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης» στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος τη διετία 2006-2008.

Από το 1999 ως το 2004 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το 2003-2004 Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Κέντρο Ανώτατων Αγρονομικών Σπουδών της Μεσογείου (CIHEAM). Τα έτη 2006, 2009 και 2012 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ) και από το 2008 μέχρι το 2010 υπήρξε μέλος της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Από το 2010 μέχρι to 2015 ήταν Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012. Από το Μάρτιο 2015 είναι Αναπληρωτής Πρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου μας.

Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κληθεί να διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια. Είναι συντονιστής της Ερευνητικής Μονάδας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Οικονομία - ΕΜΕΠΟ (http://emepo.pspa.uoa.gr) και Διευθυντής Σύνταξης του Επιστημονικού Περιοδικού «Περιφέρεια». Τέλος, είναι αρθρογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας.

Οι πέντε πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του (βιβλία που έχει συγγράψει ή επιμεληθεί μόνος ή με άλλους Καθηγητές)

  • «Ευρωπαϊκή Ένωση: Δημιουργία, Εξέλιξη και Προοπτικές», Εκδόσεις Κριτική, 2016.
  • «Η Υπόσχεση της Ανάπτυξης, 100 κείμενα προβληματισμού», Εκδόσεις Παπαζήση, 2015.
  • «Από την Κρίση στην Ανάπτυξη. Σε Αναζήτηση Νέων Αναπτυξιακών Μοντέλων για την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Νότο», Εκδόσεις Παπαζήση, 2014.
  • «Η Έξοδος από την Κρίση - Εφαρμόσιμες Εναλλακτικές Προτάσεις», Εκδόσεις Παπαζήση, 2014.
  • «Βιώσιμα Μοντέλα Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών: Η Περίπτωση της Ηπείρου και της Πίνδου», Εκδόσεις Παπαζήση, 2014.

 

 Twitter (https://twitter.com/NMaravegias)