Αρχική Σελίδα (ΕΛΛ) » Ανθρώπινο Δυναμικό » Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό » Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών » Δημήτριος Κατσίκας

Δημήτριος Κατσίκας

Βαθμίδα:
  Επίκουρος Καθηγητής
Τομέας:
  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Γνωστικό αντικείμενο:
  Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλέφωνο γραφείου:
  210 368 8940
Ηλ. ταχυδρομείο:
  dkatsikas[at]pspa.uoa[dot]gr
Διεύθυνση γραφείου:
  Θεμιστοκλέους 6, 4ος όροφος, γραφείο 29
Ώρες υποδοχής:
  Τρίτη 15:30-17:00

 

Στοιχεία Βιογραφικού

Ο Δημήτριος Χ. Κατσίκας σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση των Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc.) στα χρηματοοικονομικά και στη διεθνή πολιτική οικονομία, στο London School of Economics and Political Science, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του με θέμα τη διεθνική ρυθμιστική εξουσία στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση (PhD in International Relations).

Το 2010 εκλέχθηκε στη θέση του Λέκτορα Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει διδάξει στο London School of Economics και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και ως Επισκέπτης Καθηγητής στην Διπλωματική Ακαδημία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, υπήρξε υπότροφος της ερευνητικής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Έχει παρουσιάσει την έρευνα του σε διεθνείς και ελληνικές έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις (μεταξύ άλλων West European Politics, Review of International Studies, The International Spectator, Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης), καθώς και σε διεθνή συνέδρια. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ως ερευνητής ή/και υπεύθυνος συντονισμού σε σειρά ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν την παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και διακυβέρνηση, με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται ερευνητικά με την ελληνική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Από τον Ιανουάριο του 2013 είναι ο Υπεύθυνος του νέου Παρατηρητηρίου για την Κρίση που δημιούργησε το ΕΛΙΑΜΕΠ για την προαγωγή του δημόσιου διαλόγου και της έρευνας γύρω από την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

  • Παγκοσμιοποίηση, Κρίση, Μεταρρύθμιση: Μια διερεύνηση της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας, Εκδόσεις Παπαζήση, 2019.
  • Διαθρωτικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Κρίσης (2010-2014): Επισκόπηση, Αποτίμηση και Προτάσεις Πολιτικής, με Μ. Αναστασάτου, Ε. Νίτση, Α. Πετραλιά και Κ. Φιλίνη, Τράπεζα της Ελλάδας, Ιούνιος 2018
  • Socioeconomic Fragmentation and Exclusion in Greece under the Crisis, (ed.), with D. A. Sotiropoulos and M. Zafiropoulou, Palgrave Macmillan, 2018.
  • Economic Crisis and Structural Reforms in Southern Europe: Policy Lessons (ed.), with P. Manasse, Routledge, 2018.
  • Κατανοώντας την Ελληνική Κρίση: Απαντήσεις σε Καίρια Ερωτήματα για το Κράτος, την Οικονομία και την Ευρώπη, με Κ. Φιλίνη και Μ. Αναστασάτου (επιμ.), Εκδόσεις Παπαζήση, 2017.